Karate - zelfverdediging - weerbaarheid

  1. Home
  2. Karate

Karate

Karate is een vechtkunst ontstaan in Japan. 
Karate (Kara-Te) betekend o.a. “open hand”. Het is in de basis een ongewapende vechtkunst.

De stijl die wij bij Tamashii beoefenen is Shotokan. Wij geven les in de regio Bergen op Zoom, in Halsteren en Tholen. 

Binnen het Shotokan volgen wij de visie van het JKA. Onze stijl stamt op die manier rechtstreeks af van grootmeester en grondlegger Gichin Funakoshi en zijn topleerling en opvolger Masatoshi Nakayama.
Ons Karate bestaat uit een aantal onderdelen. Warming up, Kata, Kihon, Kumite.

Een gemiddelde training begint met het groeten. De karateleerlingen komen binnen met een officieel wit karatepak aan en op blote voeten. De leerlingen stellen zich naar bandhoogte op. (Deze verschillende kleuren banden geven het niveau aan en je kunt ze behalen tijdens de examens die twee keer per jaar plaatsvinden). Vervolgens knielt iedereen en groet men de Sensei (leraar) en elkaar.
Dan start de training met een warming up om het lichaam warm, soepel en opgerekt te maken. Ook worden buikspieren intensief getraind. De rest van de trainingstijd wordt gevuld met allerlei karate-oefeningen. Zie Shotokan
Het afsluiten van de les gaat net als bij het begin d.m.v. het groet ritueel (Rei).

Ontzettend belangrijk om te weten is dat in ons Karate respect en zelfbeheersing absolute vereisten zijn. Tenslotte leren wij de karateleerlingen gevaarlijke technieken aan die ze met elkaar trainen en in uiterste nood moeten kunnen toepassen buiten de Dojo (trainingsruimte). Maar juist door het trainen van zelfbeheersing en respect in combinatie met deze gevaarlijke technieken wordt het gevoel van zelfvertrouwen vergroot. Ik noem dit de paradox van het Karate: “het verkrijgen van geweldloosheid door het juist beoefenen van een vechtkunst” Sensei Otto Bakker, karateschool Tamashii

Geschiedenis van karate

Volgens de legende is karate ongeveer 2000 jaar geleden in het Noorden van China ontstaan. waar de Indische Monnik Daruma Taichi zijn boeddhistische leer onderwees in het klooster van Chaolin-Zsu.

Om zijn leerlingen lichamelijk en geestelijk te sterken voor zijn strenge onderwijsmethode ontwikkelde hij een soort fysiologische techniek. Zowel gebaseerd op zware lichamelijke prestaties als op meditatie. Later kregen deze monniken de naam van de geweldigste vechters van China te zijn. En. werd hun zelfverdediging stijl Chaolin-Zsu tempel boks of Kempo genoemd.

Door de goede handelsbetrekkingen tussen China en het Japanse eiland Okinawa duurde het niet lang vooraleer deze zelfverdediging techniek doordrong naar Okinawa. Hier werden de technieken vermengd met het plaatselijke vuist vechten.

Hieruit ontstond het Okinawa-Te, de basis van het huidige karate. Het was grootmeester Gichin Funakoshi (geboren in 1869, Shuri (Okinawa)) die het Okinawa-Te overbracht naar Japan. Alwaar hij het vermengde met oudere Japanse verdediging’s technieken en alzo het moderne karate (Kara = leeg; Te = hand) vormde. Karate-do betekent dus de weg van de lege hand.

Hij ontwikkelde de Shotokan stijl genaamd naar het gebouw waarin voor het eerst onderricht werd gegeven. Deze techniek werd in Japan snel populair. In 1948 werd de Japan Karate Associatie (JKA) opgericht met Gichin Funakoshi aan het hoofd, waardoor Karate een snelle technische vooruitgang boekte. Bij zijn dood in 1957 ontwikkelden vele van zijn leerlingen een eigen stijl. Toch werd de shotokan stijl behouden door Funakoshi’s naaste leerling, Sensei Nakayama (9°Dan). Masatoshi Nakayama stond jarenlang aan het hoofd van de JKA en leidde wereldberoemde karateka’s op zoals Nishiyama, Shirai, Myasaki, Kase, Asai en Abe. Zo werd het door Funakoshi ontwikkelde en door Nakayama voortgezette Shotokan Karate één.

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.